Начало Д-р Омер Услуги За контакти Ралев Дентал

Същност на зъбния кариес

Зъбният кариес е най-честото и широко разпространено хронично заболяване в световен мащаб. Според наскоро проведена статистика, над 96% от населението на България е засегнато от кариес.

Кариесът е процес на разрушаване на зъбите, в който активно участват бактериите от зъбната плака, въглехидратите от храната, зъбният емайл и слюнката. Най-общо, бактериите в плаката преработват въглехидратите от храната, при което се образуват киселини, които влизат в контакт със зъбния емайл. За да неутрализира киселинната среда, в която се намира, зъбът започва да отделя калций. Вследствие на това зъбната структура става крехка, появяват се микрокухини, в които навлизат бактериите и процесът продължава все по-надълбоко в зъба. Ролята на слюнката също е да неутрализира киселинността около зъба чрез различни механизми, но когато количеството на зъбната плака е голямо, тя трудно се справя с това и в определен етап се развива кариес.

Най-често кариес се развива по браздите по дъвкателната повърхност на кътниците, по страничните стени и около шийките на зъбите. С напредване на възрастта се увеличава рискът и от развитие на кариес на корена, заради отдръпването на венеца и оголването на кореновата повърхност.

Симптомите на кариеса в начален стадий са най-често визуални, като върху зъбната повърхност се наблюдава белезникаво или кафеникаво петно. С напредване на процеса и образуване на кухина в зъба се появява болка от химични и физични дразнители (студено, топло, сладко), дъвченето се затруднява, нарушава се естетиката.

Как се лекува?

Кариесът е заболяване, което се лекува чрез пломбиране (обтуриране). Колкото по-рано се открие, толкова по-безболезнено и щадящо за зъба ще бъде лечението. Обикновено лечението протича в следната последователност:

  1. Зъбът се обезболява

  2. Кариозната маса се почиства чрез изпиляване на част от зъба

  3. Ако кариесът е бил дълбок, се поставя циментова подложка, с която зъбът се изолира, за да не чувства пациентът дискомфорт от студено, топло или при натиск върху зъба

  4. Зъбната повърхност се обработва със специални препарати (ецва се и се нанася свързваща система), след което се пристъпва към изработването на пломба (обтурация) или ако е отнета голяма част от зъба при изпиляването - на т. нар. вставка.

Усложнения, ако не се лекува

Нелекуваният кариес напредва в дълбочина и може да засегне пулпата (нерва) на зъба – развива се пулпит. В такъв случай се налага зъбът да бъде девитализиран (умъртвен).

www.dentalimplants.bg